暴趣科技网
您的当前位置:首页[推荐学习]辽宁省2016中考英语 考点跟踪突破12 八下 Units 5-6

[推荐学习]辽宁省2016中考英语 考点跟踪突破12 八下 Units 5-6

来源:暴趣科技网
生活的色彩就是学习

考点跟踪突破12 八年级下册 Units 5-6

一、单项选择。

1.I __B__ for him at nine last Saturday.He often kept me ________.(2015,抚顺模拟)

A.was waiting;wait B.was waiting;waiting C.waited;waiting D.waited;wait

【解析】本题考查动词的时态及固定搭配。句意为:上周六九点我正在等他。他经常让我一直等他。根据句意可知第一空应用过去进行时;keep sb. doing sth.表示“让某人一直干某事”。故选B。

2.His father is __A__ the newspaper for something new.(2015,辽阳模拟) A.looking through B.finding out C.getting over D.putting up

【解析】本题考查动词短语辨析。句意为:他爸爸正在浏览报纸上的新鲜事。look through“浏览”;find out“找到”;get over“克服”;put up“举起”。根据题意可知选A。

3.—When will you return the book to me?

—I'll give it to you __C__ I finish it.(2016,原创) A.once B.until

C.as soon as D.unless

【解析】本题考查连词的用法。as soon as的意思是“一……就……”。句意为:“你什么时候将这本书还我?”“我一看完就会把它还你。”故选C。

4.Amy was reading a book __A__ I came in. A.when B.while C.because D.though 【解析】本题考查时间状语从句的引导词。when“当……时候”,常引导时间状语从句;while引导时间状语从句时通常用进行时态,表示主句的动作发生的同时,从句的动作也正在发生;because“因为”;though“尽管,虽然”。根据句意可知选A。

5.As soon as I __C__,I will call you.(2016,原创) A.finishes work B.finished to work C.finish working D.finished working

【解析】本题考查由as soon as引导的时间状语从句,主句为一般将来时,从句用一般现在时,故排除B和D;finish后跟动词­ing形式,故选C。

6.The Australians are like the English in many ways __B__ they have many British relatives.

A.if B.because C.so D.although 【解析】本题考查连词的用法。句意为:澳大利亚人在很多方面都很像英国人,________他们有很多英国亲戚。解释原因应用连词because。if意为“如果”,so意为“因此”,although意为“尽管”,三者都不合适。故选B。

7.You'll be late for school __A__ you hurry up. A.unless B.as C.if D.until

【解析】本题考查条件状语从句中从属连词的用法。句意为:你________快一点,你上学将会迟到。unless“如果不”;as“因为,由于”;if“如果”;until“直到……才”。只有unless符合题意,故选A。

8.—Where were you at 7:00 yesterday evening? K12的学习需要努力专业专心坚持

生活的色彩就是学习

—I __B__ with my parents at home.(2016,预测) A.am talking B.was chatting C.will spend D.have been lived

【解析】由问句中的“at 7:00 yesterday evening”判断答语应用过去进行时,表示过去某时刻正在发生的动作。

9.—Did you tell Jack about the picnic yesterday? —No.I called him but nobody __D__.(2016,预测) A.took up B.got up C.came up D.picked up

【解析】本题考查动词短语辨析。take up意为“占用;开始从事”;get up意为“起床”;come up意为“走近;发生”;pick up意为“接电话”。结合句意,故选D。

10.It's __B__ to take lots of warm clothes to travel to Kunming in June.(2015,盘锦模拟)

A.perfect B.stupid

C.interesting D.correct 【解析】本题考查形容词词义辨析。perfect意为“完美的”;stupid意为“愚蠢的”;interesting意为“有趣的”;correct意为“正确的”。句意为:在六月份带大量的暖和的衣服去昆明旅游是很愚蠢的。故选B。

二、补全对话。(2015,营口)

从所给句子中选择恰当的句子完成下面的对话。 (Li Tao comes to Mingming's house.) A:Hello,Mingming!11.__D__ B:I'm watching Running Man.

A:What's that?I've never heard of it. B:It's a new reality TV show. A:Really?12.__A__ B:It's about teamwork.In the show,we can see some famous stars.They're keeping running for their dreams and happiness.We can't help laughing when we watch the show.

A:13.__C__ In fact,teamwork is very important in our life. B:I think so.14.__G__

A:You are right.Unity is strength (团结就是力量).15.__E__ B:On Zhejiang Television. A.What is it about? B.What a pity!

C.Sounds interesting. D.What are you doing?

E.Which channel is the show on? F.Are there many ads in the show?

G.We should help and learn from each other. 11.【解析】根据答语I'm watching Running Man.可知在询问对方正在干什么。 12.【解析】根据答语It's about teamwork.可知应询问节目是关于什么的。 13.【解析】根据前后句可推知应对上句发表自己的观点。 14.【解析】根据前后句可知,对团队合作发表看法。 15.【解析】根据答语On Zhejiang Television.可知询问节目在哪个频道播放。 K12的学习需要努力专业专心坚持

生活的色彩就是学习

三、选词填空。(2014,盘锦)

根据短文内容,用方框中所给词的正确形式填空,使短文完整、正确。(每个单词只能使用一次)

nobody,decide,same,when,talk,off,solve,with,besides,proper Pan Weihong,14,from Taizhou,Zhejiang,was watching news on her computer when her mother came in.Her mother immediately (立即) ordered her to turn 16.off the computer,but Pan refused.“I was taking a rest,I wasn't going to use it for long.” said Pan,“But she didn't listen.I couldn't understand her!”

Many teenagers often feel the 17.same as Pan.Growing up,they might feel as though their parents want to control (控制) them.

The main reason behind this all is that teenagers are becoming more independent (的) and want to make their own 18.decisions,but parents have their worries too.

In Pan's case,her mother thought Pan was “too young to use the computer 19.properly.”

20.Besides,both children and parents have stresses in their own lives.Children have to study hard.Their parents need to support the whole family.21.Without a proper way to ease (减轻) the stress,it's easy to bring it home.

To 22.solve the problem,children should walk in their parents' shoes (从父母的角度思考问题).

Some experts advise that teenagers should find the right time and right way to communicate with their parents.Don't argue with them 23.when they're very angry.They also suggest 24.talking to parents in an easy tone when doing housework together,during a walk or at dinner time.

After all,25.nobody wants to argue on an empty stomach! 16.【解析】根据下文“Pan refused”可知她的妈妈让她关了电脑,可是她拒绝了。turn off意为“关闭”。

17.【解析】根据下文“Growing up,they might feel as though their parents want to control them.”可知他们都感觉父母想控制他们,因此他们的感受是一样的。the same as意为“和……一样”。

18.【解析】根据上文的independent可知在现在的青少年都很,他们想自己做决定。decision为可数名词,根据their可知这里需要用复数形式。

19.【解析】Pan的妈妈认为她太小,不能正确地使用电脑。这里修饰动词use需要用proper的副词形式。

20.【解析】besides可置于句首用逗号隔开,意为“除此之外还有”,表示添加一个更有说服力的理由。

21.【解析】根据下文“it's easy to bring it home”可推断,如果没有正确的方法减压的话,就会很容易把压力带回家中。without意为“没有”。

22.【解析】根据下文“children should walk in their parents' shoes”可知这是一种解决问题的方法。solve通常与problem搭配,意为“解决问题”。

23.【解析】根据题意可知,父母生气的时候,不应该和他们争吵,这里when引导时间状语从句“当……的时候”。

24.【解析】talk to sb.意为“同某人谈话”,suggest doing sth.意为“建议做某事”因此应用talk的­ing形式。 K12的学习需要努力专业专心坚持

生活的色彩就是学习

25.【解析】这里缺少的是主语成分且指人,只有填nobody。

四、阅读理解。(2015,阜新) Once upon a time,a boy was walking through a forest when he found a big blackboard hanging on an old tree.There was also a box of chalk beside the blackboard.The boy took a piece of chalk and started to draw on the board:first a tree,then a rabbit,then a flower...

To his surprise,whenever he finished drawing a picture,it came to life (活了) and jumped out of the blackboard.Very soon,the place became a wonderful green forest,full of animals playing happily.

The boy also drew his parents,brothers and sister who were enjoying a picnic,with their sandwiches and cold meat.He also drew the paper plates and the empty bottles that he and his family threw on the ground when they had a picnic before.But when the rubbish came to life,something awful happened:around every paper plate and every empty bottle,the forest turned grey,and the greyness started spreading everywhere quickly—to the grass,to the flowers,to the animals...then the boy realized it was all because of the rubbish,so he ran through the forest and cleaned the blackboard.The forest turned green again,and the animals played together for the rest of the day.

The boy never saw that blackboard again.But now,every time he goes for a picnic with his family,he is the first to pick up the rubbish.

26.The boy found __D__ hanging on an old tree while he was walking through a forest.

A.a rabbit B.a picture C.a flower D.a blackboard

27.When the boy began to draw,he __D__. A.forgot where he was B.remembered his picnic

C.noticed it was a magic blackboard

D.didn't know the pictures could come to life

28.What did the boy do when having a picnic before?__C__ A.He ate too much.

B.He played with animals.

C.He threw the rubbish around. D.He caught some animals.

29.The forest turned grey because __B__. A.it was autumn

B.there was lots of rubbish C.the trees were cut down D.the boy painted it in grey

30.The purpose of the story is to tell us __B__. A.not to kill animals

B.not to pollute our environment C.not to draw on the blackboard

D.not to have a picnic in the forest K12的学习需要努力专业专心坚持

生活的色彩就是学习

【文章大意】这篇短文通过一个童话故事告诉我们一个道理:不要随便乱丢垃圾破坏环境。

26.【解析】细节理解题。根据第一段中...when he found a big blackboard hanging on an old tree...可知树上挂着一块大黑板。

27.【解析】细节理解题。根据第二段中To his surprise,whenever he finished drawing a picture,it came to life and...可知男孩开始画画的时候不知道画能“活”。

28.【解析】细节理解题。根据第三段中He also drew the paper plates and the empty bottles that he and his family threw on the ground when they had a picnic before.可知男孩一家以前野餐时到处扔垃圾。 29.【解析】细节理解题。根据第三段中But when the rubbish came to life...the forest turned grey...可知森林因为垃圾而变成了灰色。

30.【解析】写作意图推测题。分析文章可知作者是想通过这个故事告诉我们:不要破坏环境。

五、书面表达。(2015,丹东模拟)

你准备参加学校“英语角”开展的“用英语讲故事”活动,你选取了“曹冲称象”这个大家熟悉的故事。

请你根据右边图片内容,用英语写一篇80词以上的小短文。 注意:标题、开头和结尾已给出,不计入总词数。

How Cao Chong Had the Elephant Weighed

Cao Cao was very glad to have received an elephant as a present.He wanted to know how heavy the elephant was,but there was no scale (秤) big enough to weigh such a huge creature.

One day,Cao Chong said to his father,“I've found a way to weigh the elephant.”

Cao Chong asked a man to lead the elephant onto a boat.When the boat stopped sinking,the man draw a line along on the boat side.After the elephant was led away,Cao Chong had some men put stones into the boat until the water reached the line.

Cao Chong asked the men to weigh each stone from the boat and put down the number.

“Add up all the numbers and we will know the weight of the elephant.” Cao Chong said to his father with kind of pride.

K12的学习需要努力专业专心坚持

因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容